Tijdens SecurityLIVE was ruim aandacht voor vraagstukken waar beveiligingsinstallateurs en integrators in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben, zoals de uitfasering van PSTN en ISDN per 1 september 2019, de AVG, cybersecurity en het bieden van meerwaarde aan klanten met bijvoorbeeld videoanalytics en digital signage. Verschillende sprekers lichtten recente ontwikkelingen toe tijdens een aantal seminars op de beursvloer en voor de camera van BEVEILIGING TV.

Smart buildings met digital signage
AG Neovo is vooral bekend van beeldschermen, zoals de QX-serie 4K UHD schermen voor gedetailleerde weergave van videobeelden in bijvoorbeeld meldkamers. “Minder bekend zijn onze oplossingen voor digital signage, die beveiligingsinstallateurs volop nieuwe kansen bieden voor het leveren van meerwaarde aan klanten”, vertelde Michel van Munster, Sales Manager bij AG Neovo Technology en NeovoSignage. “Met cloudbased digital signage kunnen koppelingen worden gemaakt tussen uiteenlopende systemen – analoog of digitaal – om van een gebouw een smart building te maken. Camerabeelden kunnen worden weergegeven op het display, maar ook een brandalarm. Aanwezigen horen dan niet alleen een sirene, maar worden via het display opgeroepen het gebouw onmiddellijk te verlaten. Het systeem is zeer interactief. Een campagne kan bijvoorbeeld worden gewisseld zodra een rolluik wordt gesloten. Voor installateurs is signage, het daadwerkelijke plaatje op het display, maar 10 procent van het totale project. Juist de slimme oplossing die daarachter zit, biedt hen nieuwe kansen.” De data wordt veilig opgeslagen in een private cloud die 24/7 wordt gecontroleerd. De installateur kan op afstand de status bekijken en het systeem herstarten. De signage oplossing is bij uitstek geschikt voor de retail. Klanten kunnen bijvoorbeeld een QR-code op het display scannen met hun smartphone voor persoonlijke aanbiedingen. De winkelier krijgt inzage in het aantal klanten in zijn winkel via statistieken zoals hoeveel mannen en vrouwen de winkel bezochten en leeftijdscategorieën. Maar het systeem is ook toepasbaar voor evacuatie, weergave van informatie, bewegwijzering en crowd management.

Betrouwbare tranmissie van inbraak- en brandalarm
Chiron Security Communications (AddSecure) is sinds 1998 gespecialiseerd in alarmtransmissie over IP. “We leveren producten die analoge signalen omzetten in digitale signalen. Bestaande alarmsystemen kunnen zo gewoon gebruikt blijven worden voor alarmtransmissie naar de particuliere alarmcentrales toe”, zei John van Schaik, Global Channel Manager Monitoring bij Chiron Security Communications/AddSecure. “Onze producten zijn niet alleen toepasbaar voor transmissie van inbraakalarmen, maar ook voor koppeling met brandmeldinstallaties. Dat houdt in dat de melding van brandcentrales gewoon via onze kiezers naar een particuliere alarmcentrale doorgestuurd kan worden en dat op een volledig gecertificeerde manier. Er zijn veel producten op de markt die van alles beloven, maar als het dan om certificering gaat blijkt dat deze niet in orde is of helemaal ontbreekt. Chiron/AddSecure heeft zich er altijd voor ingezet dat alle producten die we ontwikkelen voldoen aan de meest recente regelgeving voor alarmsystemen.”

Intelligente videobewaking
De toepassing van Artificial Intelligence in beveiligingssystemen is een ‘hot item’. Maar wat merken beveiligingsinstallateurs er in de praktijk al van? “De DeepSense serie van Dahua maakt gebruik van de meest geavanceerde AI-technologie, inclusief deep learning algoritmes die zich voornamelijk richten op mensen en voertuigen”, lichtte Geoffrey Smits, Marketing Coordinator bij Dahua Benelux, toe. “Door gebruik te maken van deze technologie worden de systemen flexibeler en nauwkeuriger. De DeepSense serie maakt het mogelijk om geavanceerde oplossingen in te zetten die gebruik maken van gezichtsherkenning, automatische kentekenplaatherkenning (ANPR), metadata, het tellen van mensen en verkeersanalyses. De DeepSense serie bestaat uit netwerk (PTZ) camera’s, netwerk videorecorders, servers en platform management producten. De kracht van AI in deze reeks producten zorgt ervoor dat we situaties die we nu ook al tegenkomen op een nauwkeurige en geavanceerde wijze kunnen analyseren. Op basis van dynamische gezichtsherkenning en metadata kunnen we onder andere in real-time een persoon opsporen op een digitale plattegrond.” Ook nieuw van Dahua is Smart Scene Adaptive (SSA), een slimme beeldtechnologie die is ontwikkeld door Dahua waarmee het camerabeeld zich automatisch aanpast aan onverwachte felle lichtbronnen.

Security en Privacy by design
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), waaraan alle bedrijven en organisaties sinds eind mei moeten voldoen, heeft ook gevolgen voor videobewaking. “Beveiligingsinstallateurs dienen daar rekening mee te houden bij het ontwerpen en installeren van camerasystemen”, stelde Roy Band, Solution Engineer Benelux bij Milestone Systems. “Denk aan het opslaan en verwerken van camerabeelden. Dankzij AI zijn personen en voertuigen beter te volgen en traceren. Zo worden persoonlijke karaktereigenschappen van mensen vastgelegd en wordt van voertuigen niet alleen het nummerbord geregistreerd, maar ook onder andere het merk en de kleur van de auto. Computersystemen moeten worden beveiligd tegen diefstal en beschadiging van hardware, software en opgeslagen informatie, verstoring en sabotage van diensten. Videobewakingssystemen lopen hetzelfde risico op aanvallen door criminelen als ieder ander IT-systeem. Cyberaanvallen zijn vaak verfijnd en subtiel en moeilijk te detecteren aangezien zij geen zichtbare inbraakschade achterlaten. Daar komt bij dat de daders lang niet altijd van buiten het bedrijf of de organisatie afkomstig zijn. Uit onderzoek blijkt 60 procent van de cyberaanvallen te zijn uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf, tegen 40 procent van buiten. Het XProtect platform van Milestone sluit aan op deze uitdagingen voor installateurs en hun klanten. Door de opzet van Secure by design en Secure by default heeft het systeem betrekking op de hele infrastructuur, van autorisaties tot het aansluiten van camera’s en de opslag van beelden. Met Privacy by design garanderen we aansluiting op de AVG om compliant te zijn aan de regelgeving.”

Het einde van ISDN
KPN gaat per 1 september 2019 alle ISDN-1, ISDN-2 en meervoudig ISDN-2 en meervoudig analoog uitfaseren. “Op dit moment zijn er in Nederland nog ruim tweehonderdduizend ISDN-1/-2 aansluitingen actief. Wat betekent dit voor beveiligingsinstallateurs? Gaan zij ook internet en alarm over IP leveren of wachten zij af tot klanten hun ICT-partners ook het alarm toevertrouwen?”, vroeg Harry Boshoff, Productmanager Connectivity, TV & Security bij RoutIT. “Beveiligingsinstallateurs moeten niet vergeten dat ICT-partners al veel doen voor de klant: denk aan internet, VoIP telefonie, apps en support. Dan is alarmtransmissie een logische volgende stap. Maar als alarmpartner kun je uiteraard ook ICT-diensten en internet gaan leveren! De klant vertrouwt jou immers, je hebt zelfs de sleutels van zijn pand. Waar je als installateur ook voor kiest, houd er rekening mee dat de einddatum van ISDN door KPN is aangekondigd. Alarmtransmissie is geen aparte dienst meer, maar wordt steeds meer een onderdeel van ICT-dienstverlening. Veel klanten hebben al internet en bellen met VoIP en gebruiken IP-camera’s. Zij hebben nu nog een aparte lijn voor het alarmsysteem die uit moet, terwijl een analoog alarm over VoIP niet altijd stabiel werkt. RoutIT helpt beveiligingsinstallateurs graag bij de overgang van analoog naar IP. Met slimme apps kunnen zij klanten de mogelijkheid bieden zelf bepaalde meldingen af te handelen, realtime bloktijden aan te passen en inzicht geven in rapportages.”

Complete storage oplossing
Nu steeds vaker wordt gekozen voor 4K-camera’s vanwege de gedetailleerde hoge resolutiebeelden en het aantal toepassingen van kunstmatige intelligentie in videosystemen toeneemt, is het belangrijk dat beveiligingsinstallateurs nadenken over de kwaliteit van de harde schijven die zij nodig hebben in recorders om de betrouwbare werking van het videosysteem op de lange termijn te kunnen garanderen. “Western Digital levert daarvoor de bekende WD Purple harddisks die specifiek zijn ontwikkeld voor videobewaking”, aldus Barber Brinkman, Sr Business Development Manager bij Western Digital. “Bij het ontwerpen van een videobewakingssysteem moet rekening worden gehouden met onder meer retentietijd, resolutie, compressie en het aantal frames per seconde voor het vaststellen van de vereiste opslagcapaciteit. Daarnaast zien we de ontwikkeling met kunstmatige intelligentie waarbij de camera steeds intelligenter wordt. Hiervoor is in de camera zelf, ‘at the edge’ van het netwerk’, meer opslagcapaciteit nodig. Western Digital heeft daarvoor onlangs de micro-SD kaart op de markt gebracht. Dankzij deze kaarten kunnen aanzienlijk meer beelden in de camera zelf worden opgeslagen. Voor videobewakingssystemen die grootschaliger gebruik maken van analytics adviseren we vanwege de hogere werkbelasting de enterpriseclass Western Digital UltraStar harddisks. Deze hebben snellere lees- en schrijftijden en bieden een langere betrouwbaarheid door de zwaardere enterpriseclass componenten en de langere garantietijd. Met de micro-SD kaarten, de WD Purple harddisks en de enterpriseclass Western Digital UltraStar biedt Western Digital oplossingen van ‘edge-to-core’ voor iedere toepassing van videobewaking.”

Tekst: Robert van Daesdonk/BEVEILIGING

Bekijk hier het videoverslag op BEVEILIGING TV.

Aanbevolen artikelen